Is QRM hetzelfde als Lean?

//Is QRM hetzelfde als Lean?
shutterstock_264601727

Vaak wordt de vraag gesteld of QRM hetzelfde is als Lean Manufacturing. De twee methodologieën lijken op bepaalde vlakken dan ook sterk op elkaar. Maar er is een groot verschil.

Daar waar Lean of JIT (Just-In-Time) methoden zich richten op de permanente verbetering en het ononderbroken zoeken naar het wegwerken vannon-value-added waste’, legt QRM speciaal de focus op het reduceren van de ‘lead time’ van het productieproces. Op dit vlak gaat Quick Response Manufacturing dus veel verder dan de gangbare doelstelling van Lean of JIT Manufacturing, met als doel de kwaliteit van producten te verbeteren, snellere levertijden naar de klant toe te realiseren en de kosten te reduceren.

Beide methoden zijn dus verwant, maar QRM is bij uitstek hét antwoord voor de ondersteuning van productiebedrijven in variabele omgevingen door zijn veel eenvoudigere doelstelling: doorlooptijdverkorting. Deze simpele focus maakt het uw organisatie mogelijk zich beter te onderscheiden door:

  • snel en kwalitatief te kunnen produceren;
  • met kleine seriegroottes of maatwerk uw producten het snelst aan de klant te leveren;
  • optimale kwaliteit van uw producten te garanderen door fouten sneller te detecteren.

Om succesvol te produceren in een variabele omgeving is QRM dus het antwoord. In dergelijke context werkt Lean eerder contraproductief: het aantal soorten ‘waste‘ die moeten worden weggewerkt zijn zo talrijk in markten met hoge variabiliteit, dat het een productieproces te complex maakt. Deze complexiteit zorgt er alleen maar voor dat meer ingewikkelde systemen en meetinstrumenten gebruikt moeten worden, waardoor de doorlooptijd van producten in een variabele omgeving lang blijft, of zelfs langer wordt! Met als resultaat: meer kosten.

Waar Lean tot tientallen verschillende vormen ‘waste’ wenst weg te werken, legt QRM slechts een focus op één vorm van waste. Tijd. It’s about time. 

Wel is Lean nog voordelig binnen markten met enorm lage variabiliteit, zoals de automobiele sector, aangezien het gebrek aan variabiliteit ervoor zorgt dat meerdere vormen van waste nog eenvoudig gemeten kunnen worden. Maar in een wereld waar maatwerk en hoge variabiliteit in orders de norm worden, wordt QRM alsmaar belangrijker.

Waar Lean het antwoord kan zijn voor mass production, is QRM het antwoord voor mass customization.

Voor meer informatie omtrent QRM, onze opleidingen en consultancy bij implementatie, aarzel niet contact met ons op te nemen via onze contact-pagina. Of download hier onze White Paper.

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.